Treceți la conținutul principal

Chestionarul PSD. Pseudocomentariu literar. Cu răspunsuri

Facebookul de fapt nu e plin de pereți, ci de garduri prin care băgăm bețe și întărâtăm câinii, dar fondatorii, americani fiind și neavând așa o pasiune pentru garduri, n-au avut o exprimare mai la îndemână. Deci, cum spuneam, pe Facebook se întâmplă întărâtarea permanentă prin propagarea cu o viteză fantastică a tot feluri de mici și multe informații irelevante cu care să ne ocupăm noi timpul în loc să muncim (cum fac și eu acum). Printre ele, această revelație a politicii mioritice, și anume Chestionarul PSD.
M-am uitat și eu să văd minunea, că vorba aia, ce e gratis și lui Dumnezeu îi place. Și am ajuns la concluzia că ori PSD își bate iar joc de oameni, ori cei ce l-au produs și aprobat pe cinstitul Chestionar nu știu pe ce lume trăiesc. Îl completez aici, cu explicațiile de rigoare, așa, de amuzament, pentru că oricum sunt convinsă că multe dintre răspunsuri au fost date de către intervievați, așa cum au fost puse și intrebarile, la mișto.
Dar sa pornim încet, încetisor, cu prima întrebare. Pardon, question, că în timp ce PSD își pictează prin afișele electorale mândria de a fi român, oamenii lui gândesc campaniile în romgleză. 

Q1. Cunoașteți numele Președintelui organizației PSD din localitatea dumneavoastră? (se încercuieşte un singur răspuns)  

Întrebare obligatorie. Răspuns Da,  pentru că PSD în localitatea mea de origine (Pitești) funcționează de minune, cu presă platită care să practice cultul personalității. Și mai nou a început să îi placă și președintelui de la Pitești să își vadă poza în ziare și pe net lângă tot felul de declarații. Zic mai nou, că până ieri nu avea loc de Pendiuc.

  
Q2. În ce măsură credeți că reprezentanții locali ai PSD reprezintă interesele cetățenilor din localitatea dumneavoastră? (se încercuieşte un singur răspuns) *


Despre întrebări ca asta am spus că au fost puse la mișto. Când au gândit întrebarea, nu le-a trecut prin minte că acest chestionar va ajunge și la Pitești, unde reprezentanții locali nu au timp de interesele cetățenilor, mult prea ocupați fiind cu interesul personal? Și Pitești se poate înlocui cu atâtea alte localități unde DNA are treabă. Întrebarea asta ar fi avut rost dacă toți primarii despre care vorbesc nu și-ar fi îngrășat conturile la umbra megatrandafirilor PSD, altfel e doar nesimțire și sfidare. E un preș prea mic pentru gunoiul pe care îl are de ascuns. Răspuns, Deloc, pentru că fostul și actualul primar (mereu același), împreună cu viceprimarul devenit primar în vremuri grele și cei X consilieri locali, a propus și aprobat mai multe măsuri întru propria bunăstare și liniște electorală decât proiecte în folosul comunității locale. Ca să o parafrazez pe bunica, DNA e sus și vede. Doar când vrea și când i se arata, aș adăuga, dar măcar vede (un emoticon pentru râsu-plânsu, ar fi bun aici). 

Q3. Cunoașteți numele Președintelui organizației PSD din județul dumneavoastră? (se încercuieşte un singur răspuns) *

Același răspuns ca mai sus, din același motiv al presei de partid care a avut grijă să îi dedice laude, mai ales acum că au fost alegeri. 

Q4. Care este cea mai importantă măsură pe care PSD trebuie să o ia pentru familia dumneavoastră?

Oricât aș vrea să comentez, nu pot, că întrebarea mă tot violentează logic. Ce legătură are un partid politic cu familia mea de acasă? Noroc că nu e o întrebare obligatorie. Nu răspund. Linie.

Cât de mulțumiți sunteți de următoarele...
Q5.a) Activitatea Primăriei privind serviciile adresate cetățenilor *

Să vedem. Mi-au greșit certificatul de naștere și ar trebui să mă duc să mi-l schimbe, dar trebuie să țin cont de programul cu publicul când îmi programez călătoria, așa că o să aștept până va fi musai. Le-am făcut o cerere pentru a primi alocația copilului pe card, am primit banii prin poștă până am renunțat la ei opt ani mai târziu. Ca să renunț la alocația sus numită m-am plimbat din instituție în instituție (inclusiv Primărie) și m-au trimis de la un birou la altul ridicând din umeri că nu știau ce să îmi spună. La impozite anul trecut era un funcționar care îți scria datele și un altul care îți lua banii. Foarte nemulțumit e un răspuns potrivit cu împrejurările. 

Q5.b) Activitatea privind sprijinirea producătorilor agricoli locali *

Întrebare obligatorie. Eu fac referire în continuare la Pitești, nu? Că despre el vorbesc. Nu știu, nu răspund. Doar așa, ca să mă lămuresc, producătorii locali sunt oamenii ăia care vând în piață legume de import sau cetățenii români care fac contrabandă cu țigări tot în piață? 

Q5.c) Condițiile de învățământ *

Așa și așa, că părinții ar putea contribui totuși cu sume mai mari, să vopsească școlile și la exterior, nu doar în sălile de clasă. De fapt, condițiile erau bune și pe vremea când eram eu elev (cu același primar, dar nu de la început PSD că făcea slalom printre partide când era tânăr): mi-a cumpărat mama bancă, scaun, mochetă, tablou care acoperea peretele din spatele clasei, o planșă pe post de planetariu pe tavan, perdele, draperii negre și apoi jaluzele verticale că s-a schimbat moda (cheltuieli separate, nu ne exonerau de fondul școlii). Nu aveam cea mai frumoasă clasă din școală că părinții altor copii au cumpărat și televizor, dar eu zic că ne-am descurcat bine. Acum nu știu să mai fie la modă astea, am văzut că se poartă concursuri cu plată, culegeri și alte materiale didactice.

Q5.d) Calitatea drumurilor *


Nu știu, nu răspund, că nu am mai fost din august și la noi drumurile se strică repede. În general, în Pitești sau în Argeș nu e frumos să vorbești despre așa ceva: unele străzi n-au văzut asfaltul de la înființare, la Podul Viilor la Pitești se tot investește de când eram mică, iar despre drumurile județene și lipsa autostrăzii către Sibiu nici nu ar trebui să amintesc. Reprezentanții PSD chiar aveau nevoie de un chestionar ca să afle lucrurile astea? PSD e la guvernare de niște ani deja, are miniștri, directori și primari care ar trebui să știe cum e cu drumurile din toate localitățile. Se cam acuză singuri de incompetență și nesimțire.

Q5.e) Condițiile pentru îngrijirea sănătății *

În Spitalul Județean sunt mai mulți gândaci decât pacienți, iar de la UPU mai mereu răsar știri cu pacienți neglijați (am citit pe net, eu am fost tratată binișor; mi-a pus o asistentă diagnosticul de depresie pe loc, acolo, în timp ce îmi făcea un vaccin, dar comparat cu ce povestesc alții cred că e de bine). Un ziar local a organizat o campanie pentru a cumpăra un angiograf, iar aparatul a stat ceva vreme neutilizat pentru ca Spitalului îi lipsea ori un medic specialist, ori nu știu ce autorizație, că nu îmi amintesc exact. La Curtea de Argeș mor copii cu zile, iar oamenii trebuie să își cumpere singuri medicamentele și materialele de care au nevoie pentru ca instituția nu cred să aibă decât seringi, dacă or fi și ele. Mai e un spital la Domnești, amenințat în repetate rânduri cu desființarea. Spitalele mici o duc mai bine pentru că, nefiind așa multe interese personale la mijloc, managerii reușesc să conducă eficient instituțiile. PSD ar trebui să le știe și pe astea, ca ministrul e social-democrat, iar Consiliul Județean Argeș are cel puțin un medic în componență. Răspuns, Foarte nemulțumit, că poate nu era clar.

Q5.f) Posibilitatea găsirii unor locuri de muncă *

Aici nu pot să vă ajut, că nu știu statistici, iar mie nu mi-a fost greu să găsesc de lucru cât am stat în Pitești. Argeșul stă bine, din punctul meu de vedere, dar nu cred că are PSD neapărat vreun merit. Destul de mulțumit, deși am un prieten șomer care ar merita un loc de muncă. 

Q5.g) Posibilitatea de a participa la activități culturale (filme, spectacole etc.) *

Voi prezenta niște lucruri triste, dar sunt convinsă că puține orașe stau mai bine decât Pitești, deci iar o întrebare în care răspunsul s-ar putea vedea și dacă politicienii ar mai trece cu avionul pe deasupra țării măcar, în loc să scrie chestionare. Prin întrebarea asta, s-a mai demonstrat încă o dată că PSD și cultura egal baba și boxul și că reprezentanții partidului habar nu au pe ce lume trăiesc. Să vorbești în Pitești despre cultură e aproape o blasfemie. Piteștiul are ce-i drept o Filarmonică, înființată cu greu și cu eforturi mult prea personale, deci aceasta nu poate să intre măcar în argumentele vreunui partid politic, oricare ar fi acela. În rest, Căminul Cultural Pitești ridică ode conducerii (sau ridica, că acum nu mai are cui), iar cine nu mă crede să citească publicația instituției, plină de știri administrative și laude aduse lui Tudor Pendiuc. Directoarea Școlii Populare de Arte și Meserii crede că popular se referă la folclor și se poartă ca atare, Casele de Cultură din zonă au impresia că doar promovând folclorul reușesc să rămână pe placul conducerii aprobatoare de buget și rar își bat capul cu altceva. Casa de Cultură a studenților a devenit restaurant, pentru că doar așa directorul a reușit să renoveze clădirea. Cinematografele sunt în faliment, dar nu pentru că nu există cerere (că mallul nu se plânge de lipsă de spectatori), ci pentru că în multe duminici am văzut filmele pentru copii cu hainele de iarnă pe noi, încălziți de o aerotermă oferită cu rușine de angajați. Spectacolele (nu concertele electorale) sunt și ele rare, cu sonorizare proastă dacă sunt făcute de localnici, cu discursuri lungi înainte de deschidere ale unor primari sau apropiați ai primarului și ale altor oameni politici care ar putea să participe și în liniște. În timpul discursurilor, jumătate dintre participanți pleacă acasă, că vin să vadă cultură și primesc politică. Lansările de carte sunt rare, plictisitoare și cu săli umplute de copii aduși cu forța de la școală. La teatru a fost grevă anul trecut, nu sunt bani, prin acoperiș trece apa și udă scena, dar Consiliul Județean vrea să mute acolo și un ansamblu de dansuri populare, că sigur e ceva teatral în folclor. Spectacolele sunt în mare parte slăbuțe, că e greu fără bani. Teatrul nu are director, întrevăd o bătălie interesantă pentru un post călduț, la umbra bugetului, sub îndrumarea partidului, care are nevoie de teatru ca sa își organizeze acțiunile și ședințele pe bani puțini. Biblioteca Județeană are sediul într-o clădire care seamănă cu o bancă, o arhitectură total nepotrivită cu restul clădirilor de pe aceeași stradă. Foarte nemulțumit nu ajunge pentru un răspuns corect la această întrebare.

Q5.h) Activitatea poliției și jandarmerie *

Nu știu, nu răspund, pentru că nu am ce să comentez. Politicul ar trebui să stea departe totuși de aceste instituții. Că nu se întâmplă așa mă cam nemulțumește.

Q6. Care dintre următoarele variante credeți că ar trebui să fie o prioritate pentru PSD, dacă ne gândim la viitorul României? (se încercuiesc maxim trei variante) *

Doar trei variante, când toate cinci sunt esențiale pentru un trai decent. Foarte bine gândit. Am însă niște nelămuriri. Cum ar putea să crească veniturile fără să gândească un cadrul legal propice creării de noi locuri de muncă? Cum vor reduce taxele dacă vor să construiască autostrăzi? Cum să îmbunătățească serviciile publice dacă nu cresc salariile? Cum cresc salariile în mediul public dacă reduc taxele și cresc și pensiile? Au o strategie clară. Devine din ce în ce mai limpede. Oare ce voiau să transmită populației când au pus întrebarea asta în chestionar?

Păreri despre măsurile PSD...
Q7.a) Realizarea unui plan de dezvoltare a României pentru următorii 25 de ani *

Cinci cincinale într-unul singur? Nu am să răspund la această întrebare, că nu știu. Îi las pe cei mai trecuți prin viață, care au mai avut de-a face cu cincinale pe vremuri să se pronunțe asupra acestei idei. 

Q7.b) Sprijinirea instituțiilor cu profil juridic pentru continuarea luptei împotriva corupției *

E cea mai jignitoare întrebare din tot chestionarul: adresată de reprezentanții unui partid condus de un Președinte condamnat cu suspendare care își fâlfâie sfidător mustața prin țară, cu un fost președinte cercetat de DNA, cu un alt fost președinte condamnat și închis și cu un Președinte de onoare despre care nu are rost să povestim, că nu avem dovezi. O întrebare despre corupție, care a fost  pusă probabil pe fondul scandalurilor cu protagoniști celebri, gen Vanghelie, Nicolescu, Pendiuc și alții. Mesaj pentru Liviu Dragnea: faptul că vă închideți adversarii din partid ca să scăpați de competiție, să nu mai împărțiți comisioane și să îi scoateți ochii poporului nu mai prostește pe nimeni. Ne cam uităm toți la House of Cards acum că micul vostru Titulescu ne-a expus în direct cât e de folositor să te uiți la serialele potrivite. Nu pot să răspund la această întrebare că nu există varianta cu înjurături.

Q7.c) Realizarea unui program de dezvoltare pentru localitățile rurale *

Cu bani europeni direcționați către firme potrivite și cu panglici tăiate în plină campanie electorală? Sigur, mi se pare extrem de potrivit. PSD ia rețetele vechi și le prezintă ca noutate, sub formă de chestionar. Aceeași părere foarte proastă pe care am avut-o și înainte, pentru că nu au inventat ei acum strategia, ci înaintașii lor, de care noii băieți deștepți scapă acum aruncându-i la Colibași, să trăiască pe spinarea plătitorilor de taxe, nu din comisioanele noului val.
Q7.d) Realizarea descentralizării și regionalizării în administrația locală *


Ținând cont că Argeșul a rămas în top doar la numărul de pavele pe cap de locuitor, nu știu ce regionalizare ar vrea să mai facă. Am o părere foarte proastă despre ultima descentralizare. Nu o să mi-o schimb doar pentru că acum trece printr-un chestionar înainte de a fi aplicată.

Q7.e) Realizarea tuturor alegerilor (locale, parlamentare, pentru Parlamentul European și prezidențiale) într-un singur an, la un interval de 5 ani *

Întrebarea este greșită. Corect și cinstit ar fi fos: Realizarea tuturor campaniilor electorale în același timp ca să putem să tragem după noi în sondaje și să strângem voturi pentru toate noile neveste, amante, apropiați și progenituri într-un singur an, la un interval de 5 ani (că patru nu sunt suficienți și oricum nu e Băsescu mai deștept ca noi). Despre asta am o părere foarte proastă. Încercarea voastră de mimare a democrației mă face să râd. E mai slabă decât mișcarea lui Băsescu când cu reducerea numărului de parlamentari. 

Q7.f) Modificarea Constituției *

Nu sunt o persoană religioasă, dar singurul răspuns care îmi trece prin minte e Doamne, ferește! cu o cruce mare, cum făceam pe vremea când eram copil. Nu răspund, că nu am varianta asta în chestionar.

Q8. Enunţaţi o măsură a guvernului Ponta pe care o considerați ca fiind foarte bună?

Demisia Primului Ministru. Când va fi.

Q9. Enunţaţi o măsură a guvernului Ponta care v-a nemulțumit profund?

Una doar? Nu știu pe care să o aleg dintre crearea cadrului care să permită primarilor curvărăseala dinaintea alegerilor de anul trecut, plătirea în avans din bugetul public a cheltuielilor Bisericii pentru servicii prestate la zi electorală, ordonanța privind anularea datoriilor despre care am citit azi la Moise Guran pe blog, cei 7 eurocenți adăugați la prețul benzinei pe care nu îi văd materializați în vreo autostradă (care oricum trebuie refăcută, nu?). Mă mai gândesc... 

Q10. Credeți că Liviu Dragnea este persoana potrivită pentru a conduce Partidul Social Democrat? (se încercuieşte un singur răspuns) *

Condamnat cu executare. A fost. Cercetat. A fost. Condamnat cu suspendare pare să fie extrem de potrivit pentru colecția partidului. Da, de ce nu?

Q11. Ați vrea să primiți informații despre proiectele și propunerile PSD în viitor? (se încercuieşte un singur răspuns) *

 Absolut Da. PSD mă motivează să scriu pe blog.

SD5. Tipul localității: (se încercuieşte un singur răspuns) *

 Municipiu (cu iz de zonă rurală).

Localitatea * Pitești

Și urmează alte întrebări cu caracter opțional despre mine, dar nu le mai povestesc aici că nu sunt lucruri pe care să nu le știți. 


A fost lung și greu, dar am răspuns la toate întrebările. Știu că în PSD sunt oameni de bine și îmi pare rău că de multe ori suntem puși în situația să îi punem pe toți în aceeași oală și să scriem pe ea CORUPȚI. Mai știu și că politica nu se face mereu cinstit (cum am spus și mai sus, mă uit și eu la House of Cards), dar asta nu justifică discrepanțele dintre lumea politicienilor de top și viața în care trăiesc cel puțin 40% dintre români. Politicienii ar trebui să mintă frumos, nu să își bată joc de noi și mai ales de proprii membri care au fost probabil nevoiți să completeze mizeria asta de chestionar.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calatorie cu peripetii

Am plecat cu trenul de la Pitesti la Bucuresti nu pentru ca nu am mai gasit loc in maxi taxi, ci pentru ca asa imi venise cheful de o calatorie pe calea ferata ca nu m-am mai putut abtine. Mi-am luat bilet, m-am urcat in tren si m-am asezat frumusel in compartimentul meu, la locul meu. Am mers cu Personalul, nu exista fonduri la buget pentru Sageata. In acelasi compartiment cu mine - doi indivizi scunzi si indesati ca niste mingi imense de baschet prelungite intr-o parte cu o alta sfera, de data aceasta mai mica, ce le tinea loc de cap. Gurmanzi, m-am gandit eu in sinea mea si, pentru o clipa, mi-a fost oarecum rusine ca etichetez oamenii cu asa usurinta. Poate erau bolnavi, sau cine stie?
In timpul mersului s-a intamplat insa ceva cu totul si cu totul neobisnuit. Unul din ei a primit un telefon, iar cei doi au inceput sa vorbeasca intr-o limba necunoscuta. Erau prea albi ca sa vorbeasca pe tiganeste, m-am gandit. Alta limba nu stiam care ar putea fi asa scalcita... Poate ca sunt ung…

Cronicile ucigașului de regi - Patrick Rothfuss

 “Call a jack a jack. Call a spade a spade. But always call a whore a lady. Their lives are hard enough, and it never hurts to be polite.”
Am citit primul volum din trilogia lui Patrick Rothfuss acum vreo 2-3 ani, parcă. ”Numele Vântului” e o carte lungă, care promitea, dar care nu mi-a oferit chiar ceea ce aveam eu în minte. Citind câteva recenzii înainte de a începe, așteptam o poveste medievală, cu parfum de Harry Potter și scene copiate de la George RR Martin. Nu a fost nici una nici alta, e o carte bună care seamănă cu toate fără să semene cu niciuna în special.   Povestea e originală, cel puțin pe cât poate permite genul fantasy. N-are nici dragoni, nici baghete, are însă un erou care trece prin multe încercări în drumul spre maturizare, cam cum au toate de fapt. Al doilea volum, ”Teama înțeleptului”, continuă povestea, lăsând cititorul cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Abia l-am terminat, deși l-am cumpărat acum vreun an și ceva. Problema cu cartea asta e că după ce o î…

Telenovela? Nu ... Giuvaerul palatului

Ma uitam intr-o dupa amiaza la televizor (de fapt, faceam channel surfing) si pe TVR 1 am zarit cateva femei asiatice imbracate ciudat. Am lasat telecomanda si asa am descoperit un serial "altfel", o poveste fascinanta care se petrece in Coreea, acum mai bine de 500 de ani. Serialul poate fi vazut de luni pana vineri de la ora 17.10 - cam in acelasi timp cu emisiunea mea... Eu imi fac timp sa vad din cand in cand reluarile.
Giuvaerul palatului este povestea singurei femei medic care a existat la curtea regala in Coreea, un film in care istoria se amesteca cu fictiunea pentru a te transpune definitiv in misticul lumii asiatice.
Despre modul cum este realizat filmul, ce as putea sa va spun? Actorii sunt geniali prin ceea ce pot transmite doar din priviri si gesturi aparent banale. Niciun cadru nu este ne la locul lui, iar muzica, decorurile si costumele sunt in armonie perfecta cu mesajul transmis.
Nu am prins povestea de la inceput, dar am aflat mai multe despre …