Treceți la conținutul principal

Pe dos. Doar niste idei

Răducu ieși din casă fără să se uite vreo clipă peste umăr. Cui îi trebuia să verifice dacă becurile erau stinse? Lui în niciun caz pentru că îi tăiaseră lumina de trei zile. Ar fi plătit el acum factura că făcuse rost de bani, dar nu mai era suficient. Taxa de branșare era cam de trei ori mai mare decât valoarea facturii. Ce oameni fără logică! Dacă nu a avut 50 de lei să plătească pentru energie, de unde ar fi făcut rost de banii pentru rebranșare? 
Lumea asta era oricum prea mică pentru el. Avea să plece și de acolo fără remușcări. Al treilea apartament anul acesta. Câtă tragedie pe bieții proprietari. Zâmbi. Era doar cadoul lui pentru cei care nu realizau ca au prea mult. Dacă era destul cât să aibă și el un loc sub unul dintre acoperișurile lor, aveau și pentru rebranșări. Nu-l durea inima. Nu pentru atâta lucru. 
Părinților le spunea că îi merge bine. Job de la 9 la 5, haine frumoase, telefon nou. De fapt, lucra din când în când, atât cât era nevoie pentru a trăi corect, împrumuta costumul și pantofii de la un fost coleg de facultate și cumpăra din amanet pentru câteva zile câte o jucărie mai acătării, să le ia ochii părinților. 
Alesese să trăiască liber și să se prefacă un om de succes câteva zile pe trimestru. Era mai bine decât în varianta inversă, în care totul merge ca pe roate și el doar ar mima că are vreun rol în viața lui. Era protestul lui față de lume și cadoul făcut sieși. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Calatorie cu peripetii

Am plecat cu trenul de la Pitesti la Bucuresti nu pentru ca nu am mai gasit loc in maxi taxi, ci pentru ca asa imi venise cheful de o calatorie pe calea ferata ca nu m-am mai putut abtine. Mi-am luat bilet, m-am urcat in tren si m-am asezat frumusel in compartimentul meu, la locul meu. Am mers cu Personalul, nu exista fonduri la buget pentru Sageata. In acelasi compartiment cu mine - doi indivizi scunzi si indesati ca niste mingi imense de baschet prelungite intr-o parte cu o alta sfera, de data aceasta mai mica, ce le tinea loc de cap. Gurmanzi, m-am gandit eu in sinea mea si, pentru o clipa, mi-a fost oarecum rusine ca etichetez oamenii cu asa usurinta. Poate erau bolnavi, sau cine stie?
In timpul mersului s-a intamplat insa ceva cu totul si cu totul neobisnuit. Unul din ei a primit un telefon, iar cei doi au inceput sa vorbeasca intr-o limba necunoscuta. Erau prea albi ca sa vorbeasca pe tiganeste, m-am gandit. Alta limba nu stiam care ar putea fi asa scalcita... Poate ca sunt ung…

Cronicile ucigașului de regi - Patrick Rothfuss

 “Call a jack a jack. Call a spade a spade. But always call a whore a lady. Their lives are hard enough, and it never hurts to be polite.”
Am citit primul volum din trilogia lui Patrick Rothfuss acum vreo 2-3 ani, parcă. ”Numele Vântului” e o carte lungă, care promitea, dar care nu mi-a oferit chiar ceea ce aveam eu în minte. Citind câteva recenzii înainte de a începe, așteptam o poveste medievală, cu parfum de Harry Potter și scene copiate de la George RR Martin. Nu a fost nici una nici alta, e o carte bună care seamănă cu toate fără să semene cu niciuna în special.   Povestea e originală, cel puțin pe cât poate permite genul fantasy. N-are nici dragoni, nici baghete, are însă un erou care trece prin multe încercări în drumul spre maturizare, cam cum au toate de fapt. Al doilea volum, ”Teama înțeleptului”, continuă povestea, lăsând cititorul cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Abia l-am terminat, deși l-am cumpărat acum vreun an și ceva. Problema cu cartea asta e că după ce o î…

Dayan. Pelerina. La umbra unui crin. Mircea Eliade

Cum se apropie sfârșitul anului școlar, m-am hotărât să îi ofer profesoarei de italiană ceva care să îi amintească de cursurile noastre, mai exact o carte românească. Ușor de zis, greu de făcut pentru că nimic din ce trecusem eu pe un soi de listă cu cărți „potrivite” nu a fost tradus în italiană sau, dacă o fi fost, nu e de găsit online.  Norocul a fost că m-am nimerit în oraș în același timp cu Târgul Internațional de Carte de la Torino, așa că am găsit ceva surse de inspirație la standul României. L-am ales, cu greu ce-i drept, pe Eliade drept ambasador în materie de literatură română: Dayan și alte povestiri, o carte publicată în 2015, care conține nuvelele fantastice Dayan, Pelerina și La umbra unui crin. De ce cu greu? Pentru că, vorba unui prieten cu care am comentat ulterior decizia, Eliade în italiană e de neînțeles. Sau cel puțin așa credeam înainte să deschid cartea. Am sărit peste proza fantastică a lui Eliade în tinerețe, așa că am aruncat curioasă un ochi peste povestiril…