Treceți la conținutul principal

Hotii de timp - Ivona Boitan

Domnule cititor,
Avem un politist care investigheaza o crima. Crima nu e oficiala, nici macar cadavrul nu e. Deci, avem un politist exact asa cum e un politist normal, numai ca a studiat putin si pe la Londra, care face un raport neoficial, despre o crima suspecta, dar oarecum neoficiala. Intr-un cuvant, o situatie extrem de delicata, dar comica, in care locotenentul David David trebuie sa elucideze o crima despre care nu stie aproape nimic. In plus, romanul este intesat de Elene P, una mai ciudata decat cealalta.
Cartea este un roman politist, dar unul in care irealul rezolva misterul. Locotenentul David David este investigatorul care nu lasa niciun detaliu neexploatat. Amanuntele insa nu il ajuta sa descopere criminalul, ci sa se incurce tot mai mult in date, identitati si povesti femeiesti despre viata si frustrari.
Ivona Boitan a scris o poveste ireala despre o lume posibila. Diva, Mustacioasa, Casnica,pana si locotenentul Dada sunt stereotipuri ale lumii noastre. Mi-au placut personajele perfect surprinse (despre oricare ai putea sa juri ca exista undeva in viata noastra), dar si situatia neverosimila in care ajunge actiunea. Pentru ca tocmai acest punct in care imaginarul atinge cote maxime, in loc sa te faca sa renunti la lectura, iti naste eterna intrebare: De ce nu?
Hotii de timp este un dosar cu rapoarte, un vraf de scrisori. Este exact ceea ce as fi vrut sa stiu despre caz, daca aceasta crima ar fi avut loc. Finalul este incredibil, dar imposibilul devine din ce in ce mai posibil inca de la jumatatea cartii.
Deci, domnule cititor, voi studia in continuare autoarea, pentru ca imi place stilul concis si capacitatea de a exploata la maxim limbajul personajelor.


Si, in loc de "Sa traiti!", o sa spun simplu: Sunt Ema si citesc. (sau s-a incheiat campania?)

Comentarii

 1. Chiar dacă s-a încheiat, căştigul e al tău! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Campania nu s-a incheiat. Eu inca mai astept sa citesc modificarile la Codul Fiscal, ca sa vad daca trebuie sa predau la Fisc 3 tichete de masa lunar sau vin ei sa mi le ia, la sfarsitul anului.

  RăspundețiȘtergere
 3. Chiar așteptam să găsesc și alt cititor al Hoților de timp.
  Și campania nu se sfârșsește atât timp cât tu citești ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. @George: eu zic sa ajungi la un compromis cu ei si sa va intalniti undeva la o cafea, la jumatatea drumului. Platiti cu tichetele alea 3. :P
  @adakiss: si nu sunt singura. Mai stiu si alti cititori care s-au bucurat de cartea asta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt Ivona si citesc! Campania nu s-a incheiat este doar un preambul, marea lovitura va fi anuntata in timp util! Ma bucur ca ati citit Hotiisi ne vedem cu totii(fac si poezie, e o nebunie! :)) la targ, la Bookfest pe 12 iunie la standul Tritonic.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Calatorie cu peripetii

Am plecat cu trenul de la Pitesti la Bucuresti nu pentru ca nu am mai gasit loc in maxi taxi, ci pentru ca asa imi venise cheful de o calatorie pe calea ferata ca nu m-am mai putut abtine. Mi-am luat bilet, m-am urcat in tren si m-am asezat frumusel in compartimentul meu, la locul meu. Am mers cu Personalul, nu exista fonduri la buget pentru Sageata. In acelasi compartiment cu mine - doi indivizi scunzi si indesati ca niste mingi imense de baschet prelungite intr-o parte cu o alta sfera, de data aceasta mai mica, ce le tinea loc de cap. Gurmanzi, m-am gandit eu in sinea mea si, pentru o clipa, mi-a fost oarecum rusine ca etichetez oamenii cu asa usurinta. Poate erau bolnavi, sau cine stie?
In timpul mersului s-a intamplat insa ceva cu totul si cu totul neobisnuit. Unul din ei a primit un telefon, iar cei doi au inceput sa vorbeasca intr-o limba necunoscuta. Erau prea albi ca sa vorbeasca pe tiganeste, m-am gandit. Alta limba nu stiam care ar putea fi asa scalcita... Poate ca sunt ung…

Cronicile ucigașului de regi - Patrick Rothfuss

 “Call a jack a jack. Call a spade a spade. But always call a whore a lady. Their lives are hard enough, and it never hurts to be polite.”
Am citit primul volum din trilogia lui Patrick Rothfuss acum vreo 2-3 ani, parcă. ”Numele Vântului” e o carte lungă, care promitea, dar care nu mi-a oferit chiar ceea ce aveam eu în minte. Citind câteva recenzii înainte de a începe, așteptam o poveste medievală, cu parfum de Harry Potter și scene copiate de la George RR Martin. Nu a fost nici una nici alta, e o carte bună care seamănă cu toate fără să semene cu niciuna în special.   Povestea e originală, cel puțin pe cât poate permite genul fantasy. N-are nici dragoni, nici baghete, are însă un erou care trece prin multe încercări în drumul spre maturizare, cam cum au toate de fapt. Al doilea volum, ”Teama înțeleptului”, continuă povestea, lăsând cititorul cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Abia l-am terminat, deși l-am cumpărat acum vreun an și ceva. Problema cu cartea asta e că după ce o î…

Dayan. Pelerina. La umbra unui crin. Mircea Eliade

Cum se apropie sfârșitul anului școlar, m-am hotărât să îi ofer profesoarei de italiană ceva care să îi amintească de cursurile noastre, mai exact o carte românească. Ușor de zis, greu de făcut pentru că nimic din ce trecusem eu pe un soi de listă cu cărți „potrivite” nu a fost tradus în italiană sau, dacă o fi fost, nu e de găsit online.  Norocul a fost că m-am nimerit în oraș în același timp cu Târgul Internațional de Carte de la Torino, așa că am găsit ceva surse de inspirație la standul României. L-am ales, cu greu ce-i drept, pe Eliade drept ambasador în materie de literatură română: Dayan și alte povestiri, o carte publicată în 2015, care conține nuvelele fantastice Dayan, Pelerina și La umbra unui crin. De ce cu greu? Pentru că, vorba unui prieten cu care am comentat ulterior decizia, Eliade în italiană e de neînțeles. Sau cel puțin așa credeam înainte să deschid cartea. Am sărit peste proza fantastică a lui Eliade în tinerețe, așa că am aruncat curioasă un ochi peste povestiril…